6 en 7 september 2008 OPEN-AIR-CONCERT “CLERMORETTI”

 

Het open-air-concert “CLERMORETTI” 6 en 7 september 2008 met plaatsgenoot, wereldburger en internationaal gelouterd bariton John Bröcheler staat in de analen van de harmonie met grote gouden letters geschreven.

Een greep uit de persberichten: Tegen tien over half negen beklom hij het podium. Gekleed in een makkelijk zittende zwarte schipperstrui, een grote rode rugzak losjes over zijn schouders bungelend. Rond half elf vertrok de maestro weer, met dezelfde bepakking en bezakking als waarmee hij was opgekomen. Uitgezwaaid met “John, adieë wa jong!” door zijn flamboyante “leraar” Vaalsenaar Jo Kern. Die praatte het openluchtconcert met een kleine dertig werken van o.a. Haydn, Mozart, Schubert, Verdi en Wagner op fantasievolle wijze aan elkaar. In de bijna twee uur dat wereldster John Bröcheler in de feeëriek verlichte historische kern van Vaals het podium bemande, leesbril losjes in de hand, werd het publiek getrakteerd op een weergaloos concert. De begeleiding van een zo’n 120 man tellend harmonie-orkest van Koninklijke harmonie St. Cecilia 1836 Vaals en Königliche Harmonie Hergenrath (B) o.l.v. Gerhard Sporken en zo’n 100 koorzangers van Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals, Gemengd Koor St.Jozef Vaals, Gemengd Koor St. Gregorius Vijlen en Vocaal Ensemble Donna Voce Wahlwiller, resp. o.l.v. Emmanuel Pleijers, Renate Rothbauer en Hans Geerkens, met medewerking van pianist Wim Schepers en violiste Le Yi Zhang, maakte grote indruk op de toehoorders, over twee avonden verspreid zo’n 3500. [/fusion_dropcap]

Een ode aan de rijke historie van Vaals en aan de beroemdste telg die het dorp heeft voortgebracht, was de inzet van “Clermoretti” Alle hoofdrolspelers uit het rijke verleden van de grensplaats passeerden de revue, te beginnen met Johan Arnold von Clermont en zijn bouwmeester Joseph Moretti, maar ook dialectschrijver/ aardappelboer Johan Kunkels, John Bröchelers leraar Leo Ketelaars, vader Rud Bröcheler en oom Caspar Bröcheler. De verhalen van de von Clermonts, de Bröchelers en een aantal andere lokale grootheden werden op geraffineerde wijze met elkaar verbonden. Met Clermoretti leverde Vaals samen met John Bröcheler het bewijs dat het zeer wel in staat is iets spraakmakends op de planken te brengen.

Deel dit bericht.