Bij zijn afscheid na een 27-jarig presidentschap van de Koninklijke Harmonie bood Jo Kern aan de harmonie zijn verhaal met muziek “Lófballong” aan als afscheidsgeschenk.
Jo Kern, tevens voorzitter van Veldekekrink “Um Mamelis”, schreef het verhaal zowel in de Nederlandse taal als in het dialect (het Völser plat) en gaf een compositieopdracht aan Vaalsenaar Fred Deitz, trombonist bij het WDR Symfonieorkest Keulen, voor 10 korte muziekstukjes + ouverture + slotmuziek, passend bij de diverse scènes van het verhaal. Duur van het verhaal + muziek: ca. 35 minuten. De compositie bestaat uit 2 partituren, voor compleet harmonie-orkest en voor 12-koppig blaasensemble. De eerste uitvoeringen worden gespeeld door het blazersensemble o.l.v. dirigent en componist Fred Deitz. Omdat het verhaal vanuit de Nederlandse taal naar het dialect is “vertaald”, is er de mogelijkheid het verhaal naar elk willekeurig dialect of elke willekeurige taal te “vertalen”, hetgeen de uitvoeringsmogelijkheid zeer vergroot.

De basisscholen De Kleine Wereld en De Robbedoes in Vaals zijn uitgenodigd voor de première, waarbij samenwerking is gezocht met de Stichting Culturele Vorming Basisscholen Gemeente Vaals, die naast het Hoofdbestuur van Veldeke Limburg en de “Raod veur ’t Limburgs” voor de nodige sponsoring zorgde.

De uitvoering is een prima gelegenheid om ons dialect bij kinderen en hun ouders, opa’s en oma’s weer eens onder de aandacht te brengen. Een tweede en derde uitvoering vindt plaats op zondagmiddag 2 juni om 14.30 en om 16.30 uur. Een kaartje kost Euro 5,-.
De verkoopadressen zijn Slijterij Gouders in de Koperstraat en Speelgoedzaak Schmets Toys in de Tentstraat. De voorverkoop start op 1 mei.

Deel dit bericht.