• Vereniging

Het eerste “sjnäps-je” voor 17 (!!) jonge muzikanten

Onder stralend blauwe hemel met af en toe een paar dreigend donkere wolken trok de “Hozelder broonk” afgelopen zondagmorgen te midden van velden en weilanden van de kerk van Holset via de  rustaltaren van Holset, kasteel Vaalsbroek en Weijerplein terug naar Holset.

Schutterij St.Paulus Vaals voorop, gevolgd door de deelnemende vrouwen (traditiegetrouw gescheiden lopend van de mannen), de koninklijke harmonie, het mannenkoor Cecilia/CCK, de deelnemende mannen en tot slot onder de meegedragen “hemel” pastoor/deken van Galen, gesecondeerd door de Kerkelijke Erewacht “St. Expeditus” Lemiers. Pastoor/deken van Galen memoreerde wijlen Peter (Pip) Murer, die er na 61 jaren niet meer bij is, als lichtend voorbeeld van getrouw aan deze traditie. De Koninklijke Harmonie mocht zich verheugen in de eerste deelname van 17 (!!) jonge muzikanten, die na afloop werden gedoopt met het traditionele “sjnäps-je”. President Jo Kern noemde het een blijde, trotse dag voor harmonie, maar ook een dag die voor verantwoordelijkheid zorgde om deze jonge muzikanten vanaf nu voor de harmonie met alle zorg te behouden. Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik burgemeester Reg van Loo met zijn echtgenote te bedanken voor al die jaren trouwe deelname aan de “broonk”, waarmee deze burgemeester toonde de tradities, de folklore en de Vaalser verenigingen een warm hart toe te dragen. Hij nodigde de burgemeester met zijn echtgenote uit de jonge muzikanten de eer te bewijzen met hun hun eerste en tegelijkertijd zelf het laatste “sjnäps-je” te drinken. Henk van den Berg nam deze ceremonie voor zijn rekening en wenste de jonge muzikanten een mooie tijd toe en de burgemeester veel genot van de vrij komende tijd. Schutterij St. Jozef Vijlen maakte het plaatje van de deelnemende verenigingen compleet door, zoals al jaren gebruikelijk, met drank en friture de catering te verzorgen. Koor en harmonie luisterden met zang en blaasmuziek nog enkele uurtjes de nazit op, geheel passend afgesloten met de tot slot gezongen “Moddersjproach”.