The armed man

KONINKLIJKE HARMONIE ST. CECILIA 1836 VAALS zondag 21 oktober 11.15 uur St. Pauluskerk Vaals “THE ARMED MAN”, mass for peace van KARL JENKINS samen met het Koninklijk Mannenkoor Cecilia 1837 Vaals, Mannenkoor CCK ’74, het Gemengd Koor St. Gregorius Vijlen en dames van de Heerlense Oratoriumvereniging. Tijdens de Eucharistieviering bij gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de St. Paulusparochie worden uit deze mis “The Armed Man” het Intro L’HOMME ARMÉ (blazersensemble), het KYRIE (harmonie en koor), het SANCTUS (harmonie en koor), het BENEDICTUS (harmonie en koor) en het AGNUS DEI (koor met orgel) uitgevoerd. Componist Karl Jenkins (geboren in Wales 1944) speelde als jonge muzikant hobo in het nationaal jeugdorkest van Wales. Vanaf 1972 was hij als toetsenist en rietblazer lid van de rockformatie Softmachine. “Mass for Peace”, een mis voor de vrede, met deze ondertitel ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall ‘ The Armed Man’ in première. Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15e eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt. De mis bestaat in zijn volle omvang uit dertien delen afgewisseld met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog. Om het werk goed te kunnen uitvoeren is er tenminste een koor van 100 zangers en zangeressen nodig plus een symfonieorkest of in dit geval een symfonisch blaasorkest.