“DE EEN GAAT, DE ANDER KOMT!”

DIRIGENT GERHARD SPORKEN NEEMT AFSCHEID VAN DE KONINKLIJKE HARMONIE ST. CECILIA 1836 VAALS, DIRIGENT ZOON PATRICK NEEMT HET STOKJE OVER.
Zaterdag 20 mei aanstaande neemt dirigent Gerhard Sporken met een speciaal afscheidsconcert “ADIEU” na 28 jaren afscheid van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals.

Na zoveel jaren afscheid nemen valt niet licht, maar de wetenschap, dat zoon Patrick het stokje bijna naadloos overneemt, maakt deze stap zeker makkelijker. Toen Patrick noodgedwongen door het zware ongeval van zijn vader de honneurs waarnam, werd al snel duidelijk dat er een goede klik was tussen jonge dirigent en orkest en dat bleef ook bij vader Gerhard niet onopgemerkt. De harmonie mag zich dus samen met Gerhard Sporken gelukkig prijzen, dat hij het stokje mag overdragen aan zoon Patrick, die de afgelopen periode met zekerheid heeft bewezen, dat hij precies die dirigent is, die bij de harmonie past en aan wie vader Gerhard de verantwoordelijkheid met een gerust hart kan overdragen. Gerhard Sporken heeft het repertoire voor dit afscheidsconcert zelf uitgezocht uit repertoire van de afgelopen 28 jaren, muziek waaraan hij bijzondere herinneringen heeft, muziek die hem lief is, muziek die de samenwerking tussen hem en de Vaalser harmonie tot uitdrukking brengt. Gerhard Sporken schreef speciaal voor dit concert als afscheid een compositie die hij de naam “Völser Rhapsody” gaf en waarmee hij zijn speciale band met de harmonie en met Vaals nog een keer muzikaal onderstreept. Een speciale band: zeer zeker! Samen met Gerhard Sporken beleefde de harmonie 28 vruchtbare jaren, gekenmerkt door grote variëteit en vele hoogtepunten, maar vooral muziek maken op de maat van deze harmonie. Prima resultaten tijdens bondsconcoursen, met als hoogtepunt de eerste prijs met lof in 1995. Succesvolle concertreizen, de onvergetelijke naar Polen (2004) en de twee gezellige reizen naar München, het PromsConcert (2000) in de tennishal, het concert met “Rowen Hèze’(2005), “Clermoretti” met John Bröcheler (2008), het spectaculaire 175 jaar-Jubileumconcert, de jaarlijkse “Grenzeloos”-concerten, de jaarlijkse “Open-Air”-concerten en natuurlijk al die Hub Deitz Carnavalsrevue’s. Gerhard Sporken had de gave met de creativiteit van de “Moeziek” mee te liften, sterker nog, er een zeer wezenlijke bijdrage aan te leveren. Zoon Patrick is gelukkig uit hetzelfde hout gesneden en dat belooft veel goeds voor de toekomst van de harmonie. Gerhard Sporken koos als repertoire voor zijn afscheidsconcert voor o.a. de “Second Suite” van Alfred Reed, het eerste concertstuk dat hij met de harmonie uitvoerde, maar ook voor twee aanstekelijke nummers uit de revue: “Simple Gifts” in een arrangement van Roland Smeets en “Highland Cathedral” van Michael Korb. Hij koos voor het zeer expressieve “Lamentation of the Archangel Michael” van de Japanse componist Gemba Fuijita, maar ook voor “Hoottenanny”, waar alle registers van het orkest open kunnen. Hij geeft zoon Patrick de gelegenheid nog één keer samen met de harmonie onder zijn leiding als trompetsolist voor het voetlicht te treden met het “Concerto for Trumpet” van Alexander Arutunian. Hij eert zijn voorganger wijlen Jean Herzet met diens mars “Les Montagnards” en naast de “Völser Rhapsody” is er nog een tweede compositie van de hand van de scheidende dirigent, het gevoelige “Miniature for Band”. Het concert begint om 19.30 uur. Entree: vrije gave.