SOLISTENCONCOURS JONGE MUZIKANTEN IN DE KOPERMOLEN

Het door Stichting muziekonderwijs Vaals georganiseerde solistenconcours voor jonge muzikanten / leerlingen Hafabra en gitaar mag zich in steeds groeiende belangstelling verheugen.

35 jonge muzikanten, te weten 4 gitaarleerlingen van Mandoline- en Gitaarorkest “Alpenklank” Lemiers, 5 Hafabra-leerlingen van Harmonie St. Martinus Vijlen en 26 Hafabra-leerlingen van de Koninklijke Harmonie lieten zondagmiddag jl. hun kunnen horen in 4 divisies: de introductie-divisie (minder dan 6 maanden les), de 5e divisie (in voorbereiding of net in het bezit van het Hafabra-A-diploma), de 4e divisie (in bezit van Hafabra-A) en de 3e divisie (in bezit of in voorbereiding voor Hafabra-B-diploma). Zij werden op de vleugel vakkundig begeleid door Angelique Scheijen en bijgestaan door hun docenten: Aimee Vroomen, gitaar, Richard Didden, trompet, Lieke van de Beuken, klarinet, Jordi Rouschop, saxofoon, Vinesh Dijkstra, klarinet, Carla Corredu, dwarsfluit en Roland Jaegers, slagwerk. De presentatie, aankondigen en informeren, was in handen van Tanja Gouders. Er was gedurende het 4 uur durende concours veel belangstellend publiek, dat versteld stond van de resultaten die zelfs beginnende leerlingen na een korte lesperiode al weten te bereiken. Opvallend is de zekerheid en de onbevangenheid waarmee jonge muzikanten, vaak voor het eerst, voor publiek aantreden in de prachtige akoestiek van de “Kopermolen”, die echter ook elk missertje meedogenloos laat horen. Niet slechts door deze akoestiek, maar zeker door goede technische beheersing van hun instrument, wisten de jonge muzikanten prachtige klanken uit hun instrumenten te halen. Alle muzikanten werden door jurylid/docent/dirigent Noël Speetjens en Leoniek Hermans, dirigente van “Alpenklank” Lemiers, beoordeeld en voorzien van een juryrapport met de positief beoordeelde elementen, maar ook opbouwend met aandacht voor de onderdelen waar nog enige aandacht gewenst is. Noël Speetjens roemde het initiatief en de prima organisatie door de commissies van de Koninklijke harmonie, met name Claudia Delnoije-Crumbach en Wendy Royen-Zegers, een compliment dat zeer zeker ook op zijn plaats is voor de Stichting Muziekonderwijs Vaals en het basisscholenproject “MusicKids”. Alhoewel de beoordeling op de eerste plaats komt is het behalen van een prijs natuurlijk zeker voor jonge muzikanten een mooie stimulans om zo door te gaan. De prijzen werden als volgt verdeeld:

Introductie-divisie

1. Lars Rademakers, klarinet Vaals.
2. Jop Bindels, slagwerk Vaals.
3. Taner Schelling, klarinet Vaals

5 e divisie

1. Femke van de Laar, trompet Vaals met het hoogste aantal punten van het concours.
2. Tof Krout, saxofoon Vaals.
3. Eliza ten Hoven, trompet Vijlen.

4 e divisie

1. Liam Willems, gitaar Lemiers.
2. Dante Cima, saxofoon Vaals.
3. Tijn van der Pluijm, slagwerk Vaals & Carla Treeck, klarinet Vaals.

3 e divisie

1. Nick Didden, trompet Vaals.
2. Sophie Walraven, trompet Vaals.

De stimuleringsprijs, de wisseltrofee voor de meest opvallende leerling ging naar Jannis Barendse, trompet Vaals. ​

Résumé: Er is voldoende talent en bij gedegen professionele opleiding en opvang door verenigingen die aansluiten bij de wijze waarop jeugd en jongeren vandaag de dag in het leven staan en aan jonge muzikanten kansen bieden te ontwikkelen en plezier te hebben en te houden in de prachtige hobby, die samen muziek maken heet, hoeft vergrijzing niet toe te slaan en hebben muziekverenigingen zeker nog een toekomst.