SOLISTENCONCOURS

SOLISTENCONCOURS JONGE MUZIKANTEN IN DE KOPERMOLEN

21 jonge muzikanten namen afgelopen zondagmiddag 2 april deel aan het door de Stichting Muziekonderwijs Vaals in samenwerking met de Jeugdcommissie van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals georganiseerde solistenconcours. 19 leerlingen van de Vaalser harmonie en 2 leerlingen van harmonie St. Martinus Vijlen. Men trad in een goed bezochte Kopermolen aan in diverse divisies: leerlingen in het eerste jaar van hun opleiding, leerlingen in voorbereiding voor het diploma Hafa A, leerlingen in het bezit van het diploma Hafa A en leerlingen in het bezit van het diploma Hafa B. Het is een genot te kunnen beluisteren hoe jonge muzikanten reeds zelfs na een korte lesperiode mooie klanken uit hun instrument kunnen toveren en hoe snel men ook de techniek van het instrument begint te beheersen. De prachtige akoestiek van de Kopermolen maakte het musiceren en het luisteren nog aangenamer. De onbevangenheid waarmee men voor publiek aantreedt is aandoenlijk en ook al gaat er wel eens iets mis, men grijpt met succes een tweede kans. Leerlingen op klarinet, leerlingen op saxofoon, leerlingen op trompet en 1 leerling aan slagwerk werden door jurylid muziekdocent Dhr. Noël Speetjens op hun niveau beoordeeld met in het juryrapport naast de goed beoordeelde facetten ook de onderdelen die nog verdere aandacht behoeven. Alle leerlingen scoorden 8 of hoger. De oprichting van een eigen muziekopleiding door de samenwerkende Vaalser harmonieën met instemming en medewerking van de gemeente Vaals blijkt nu al een goede zet: eigen aansturing via een eigen bestuur, eigen professionele muziekdocenten en korte lijnen naar verenigingen en ouders was hetgeen het muziekonderwijs nodig had om goede nieuwe aanwas af te leveren. Het project “Music Kids” op de basisscholen begint zijn vruchten af te werpen. Alle leerlingen namen een juryrapport in ontvangst met een extra vermelding + beker voor de hoogst scorende in zijn/haar afdeling: In de introductie-divisie: Yara Dassen (trompet), in de 5e divisie Noa Didden (trompet), in de 4e divisie Nikki Krul (saxofoon) en in de 3e divisie Jorn Leuchter (slagwerk). De wisselbeker voor de leerling die de afgelopen periode het meest positief is opgevallen ging deze keer naar Anton Starke.

Solistenconcours 2016

Solistenconcours Stichting Muziekonderwijs Vaals.
Met als winnaars dit jaar: Dirkje Cox (Alt Saxofoon); Kaylee Canisius (Dwarsfluit); Noa Didden (Trompet) en de wisselbeker is voor Nikki Krul (Alt Saxofoon). Proficiat allemaal.

 

Instrumentkeuze

Het begrip Harmonie komt van het Griekse 'harmottoo': samenvoegen, aaneenvoegen. Er is sprake van harmonie wanneer er meerdere en verschillende tonen tegelijk klinken. Een harmonieorkest of kortweg harmonie is een orkest dat bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. In tegenstelling tot de fanfare bestaat een harmonie niet uitsluitend uit koperblazers, slagwerkers en saxofoons maar doen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo en fagot mee. Door deze bezetting is de harmonie in staat een groter scala aan nuances te verklanken.
Onderstaand krijg je informaties over de diverse instrumenten.

 

Houtinstrumenten
Houtinstrumenten
Houtinstrumenten
Houtinstrumenten
Houtinstrumenten
Houtinstrumenten
Houtinstrumenten
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Koperinstrumenten
Koperinstrumenten
Koperinstrumenten
Koperinstrumenten
Koperinstrumenten
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Slagwerk
Slagwerk
Slagwerk
Slagwerk
Slagwerk
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Mondstukken
Mondstukken
Mondstukken
Mondstukken
Mondstukken
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Jeugdorkest

De muzieklessen worden gegeven via de Stichting Muziekonderwijs Vaals. Een samenwerkingsverband tussen verschillende muziekverenigingen binnen de gemeente Vaals. De jeugdleden krijgen minimaal 5 jaar lang gesubsidieerd les van docenten die zijn afgestudeerd aan het conservatorium, of die op het punt staan om af te studeren. In die tijd dienen ze de HAFA examens A en B met goed gevolg afgelegd te hebben om in aanmerking te blijven komen voor subsidie. De theorie-examens worden voorafgegaan door een 12 tal theorie lessen die de leerlingen kunnen volgen.

Voor vragen of aanmelden kunt u gebruik maken van de link op ledenwervings pagina.

Het jeugdorkest is een ongedwongen en leuke manier om voor jeugdleden te wennen aan het samenspel, waarbij de gezelligheid zeker niet vergeten wordt.

 

(13-09-2015)

Open lucht concert op het 3 landenpunt in Vaals

Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind. 

 

(06-09-2015)

Ontbijt concert in zaal Zera (ivm de weersverwachting naar binnen verplaatst)

 

(04-07-2015)

Een aantal leerlingen hebben hun praktijkexamen HAFA afgelegd, en ze zijn ALLEMAAL geslaagd!

Het zijn onze eerste geslaagden binnen het nieuwe muziekonderwijs via de Stichting Muziekonderwijs Vaals.

 

(14-6-2015)

Gezellig samenzijn na een zonnige processie in Vaals

(31-5-2015)

Gezellig samenzijn na de processie in Holset en de 'doop' voor de muzikanten die voor het eerst meeliepen.

 

(26-04-2015)

Solistenconcours 2015 in de Kopermolen Vaals

(31-01-2015)

Het bijdragen van het jeugdorkest aan de Hub Deitz Carnevalsrevue 2015 - Köpsje Köpsje

"Singing in the Rain"

(2012)

Ledenwervingsactie op de basisscholen in Vaals

PROFICIAT

Onderstaande leerlingen van de muziekverenigingen uit de gemeente vaals  zijn via de stichtung muziekonderwijs geslaagd voor hun theorieexamen. Van harte proficiat.

Hafa A :

Isabelle Dautzenberg
Nick Didden
Kaylee Canisius
Frederiek Dautzenberg
Ellen de Dreu
Iza Drielsma
Zoë Drielsma
Nikki Krul
Dahnée Leuchter
Ayla Pieters
Yara Schrouff
Cox  Sarah
Markwin  Pieters
 
Hafa B :
Tanja Gouders
Sophie Walraeven
Elise Walraeven
 
Hafa C :
Steven van Tilburg
Kevin van Tilburg
  • 1
  • 2