Het begrip Harmonie komt van het Griekse 'harmottoo': samenvoegen, aaneenvoegen. Er is sprake van harmonie wanneer er meerdere en verschillende tonen tegelijk klinken. Een harmonieorkest of kortweg harmonie is een orkest dat bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. In tegenstelling tot de fanfare bestaat een harmonie niet uitsluitend uit koperblazers, slagwerkers en saxofoons maar doen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo en fagot mee. Door deze bezetting is de harmonie in staat een groter scala aan nuances te verklanken. 

Houtblaasinstrumenten


De eerste groep instrumenten zijn de houtblazers. De instrumenten die onder deze groep vallen zijn: Dwarsfluit, piccolo, klarinetten, hobo, fagot en saxofoon. Van veel instrumenten zijn er verschillende varianten beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld een altklarinet en een sopraansaxofoon.

Koperblaasinstrumenten

Naast houtblazers spelen de koperblazers ook een belangrijke rol in een harmonie. Instrumenten die in de categorie koperblazer vallen zijn: trompet, eufonium, hoorn, trombone en tuba. Ook van deze instrumenten zijn er weer diverse varianten beschikbaar zoals een bastrombone.

Slagwerkinstrumenten

De slagwerkinstrumenten zijn onmisbaar in een harmonie. Er zijn veel slagwerkinstrumenten die in een harmonie aanwezig kunnen zijn. Lang niet elk instrument is aanwezig in iedere harmonie. Vaak bestaat een harmonie uit enkele slagwerkinstrumenten. De instrumenten die te horen kunnen zijn in een harmonie zijn: kleine trom, grote trom, drumstel, bekkens, triangel, pauken, tam-tam, tom-toms, klokkenspel, xylofoon en buisklokken.



 

185 - Jaar de Moeziek

De kon. harmonie st. cecilia 1836 werd op 12 mei 1836 opgericht.