Het begrip Harmonie komt van het Griekse 'harmottoo': samenvoegen, aaneenvoegen. Er is sprake van harmonie wanneer er meerdere en verschillende tonen tegelijk klinken. Een harmonieorkest of kortweg harmonie is een orkest dat bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. In tegenstelling tot de fanfare bestaat een harmonie niet uitsluitend uit koperblazers, slagwerkers en saxofoons maar doen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo en fagot mee. Door deze bezetting is de harmonie in staat een groter scala aan nuances te verklanken. 

Kippenvel bezorgde Bruno Herff met zijn Jeugdharmonie van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals een volle uitvoeringszaal "de Obelisk" met de uitvoering van zijn musical "Magic MusicAL" op zondagmiddag 29 mei jl. Op vrijdagmiddag hield deze musical al zo'n 400 basisschoolleerlingen 2 uur lang in de ban.

Naar muziek luisteren geeft veel mensen vreugde en plezier. Zelf muziek maken geeft nog meer voldoening. Als je muziek wilt gaan spelen, kun je daar het beste vroeg mee beginnen.Immers: Jong geleerd is oud gedaan. Bij o­nze vereniging heb je de kans om samen met anderen een instrument te leren spelen. Dat kan een blaasinstrument zijn, zoals klarinet, hoorn, trompet, enz. Het kan ook een slaginstrument zijn, zoals trommel, drumstel, vibrafoon, enz.  

185 - Jaar de Moeziek

De kon. harmonie st. cecilia 1836 werd op 12 mei 1836 opgericht.