Adieu

Overdracht stokje na bijna 27 jaar aan zoon Patrick: DIRIGENT GERHARD SPORKEN KOOS ZELF ALLE WERKEN VOOR ‘ZIJN’ADIEU’-CONCERT

Zaterdagavond 20 mei nam dirigent Gerhard Sporken (57) na bijna 27 jaar (!) afscheid van ‘zijn’ Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 in Vaals. Een in de muziekwereld zeldzaam lange periode, waarover Sporken zelf opmerkt: “27 jaar is in principe te lang.
Ik kreeg het idee dat het wellicht beter is dat een jonger iemand (het werd zijn zoon Patrick, Jef B) in mijn functie treedt.” De in Eupen woonachtige musicus, die gas moet terugnemen maar die wel nog de harmonie van Hergenrath (B) en het koor Ensemble Cantabile aanhoudt, werd in uitvoeringszaal De Obelisk met een groots en feestelijk ‘Adieu’-concert met reünie-karakter uitgezwaaid.
Voor zijn afscheidsconcert schreef Sporken speciaal een ‘Völser Rhapsody’, die bij die gelegenheid, zoals hij dat via de telefoon noemt, “haar Uraufführung beleeft. Ik heb daarin vele soorten muziek en bekende melodieen, ook van Los Catastrofos enz., die iedereen in Vaals kent en zingt, verwerkt.”

Lees meer

“DE EEN GAAT, DE ANDER KOMT!”

DIRIGENT GERHARD SPORKEN NEEMT AFSCHEID VAN DE KONINKLIJKE HARMONIE ST. CECILIA 1836 VAALS, DIRIGENT ZOON PATRICK NEEMT HET STOKJE OVER.
Zaterdag 20 mei aanstaande neemt dirigent Gerhard Sporken met een speciaal afscheidsconcert “ADIEU” na 28 jaren afscheid van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals.

Lees meer

Dirigent Patrick Sporken

Patrick Sporken studeerde aan de Musikakademie der Deutschsprachigen Gemeinschaft naast trompet tevens harmonieleer en kamermuziek en bij zijn vader Gerhard Sporken het vak harmoniedirectie. Na het voltooien van de middelbare school voerde de muzikale route hem eerst naar het Koninklijk Conservatorium van Luik en aansluitend naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar hij zich naast de klassieke trompetopleiding ook toelegde op de jazztrompet, kamermuziek, harmonieleer en orkestdirectie. Naast zijn deelname aan internationale solistenconcoursen (o.a. finalist bij het internationale solistenconcours CIMVO in Vila de L’Olleria (Spanje), is hij regelmatig gastmuzikant bij het Orchestre Royal Philharmonique de Liège, het Brussels Operette Theater en het Orchestre Philharmonique de la Monnaie in Brussel. Momenteel is hij dirigent van de Koninklijke Harmonie Bütgenbach-Berg en als opvolger van zijn vader van onze Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals.

ADIEU

“ADIEU”, afscheidsconcert Gerhard Sporken

Na 26 jaar muzikaal leiderschap neemt dirigent Gerhard Sporken zaterdag 20 mei a.s. afscheid als dirigent van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia 1836 Vaals. Gerhard Sporken doet dit met een feestelijk concert in uitvoeringszaal “de Obelisk”. Hij heeft voor dit bijzondere concert zelf het repertoire uitgezocht. Muziekstukken die hem dierbaar zijn of die bijzondere herinneringen bij hem oproepen, zoals Alfred Reed’s “Second Suite”, het eerste werk dat hij 26 jaar geleden met de harmonie instudeerde en dat onder zijn leiding werd uitgevoerd. Een andere wens was een muzikaal weerzien met muzikanten die tijdens zijn periode bij de harmonie musiceerden, maar die door verhuizing de harmonie vaarwel moesten zeggen. Zo wordt dit afscheidsconcert ook een réunie van oud-muzikanten, die nog één keer in het orkest plaats nemen. Alhoewel Gerhard Sporken met enige weemoed afscheid neemt, blijven mooie herinneringen en met grote trots mag hij het dirigeerstokje overdragen aan zoon Patrick, die met de harmonie al enkele concerten en een revue als dirigent heeft mogen beleven. Over het concertprogramma, over de palmares van Gerhard Sporken en over Patrick Sporken als dirigent en musicus volgt er later meer.

 

HDCR2017 van start

De aankleding van de bühne, het plaatsen van de decorstukken en de attributen is in de afrondende fase. De kostuums voor de muzikanten, de zangers, de dansers en de acteurs hangen gereed. Nog één generale repetitie en de editie 2017 van de carnavalsrevue van “de moeziek” kan aanstaande weekend van start. De mensen vóór en achter de bühne hebben hun werk er bijna op zitten en de muzikanten o.l.v. dirigent Patrick Sporken, zangers, dansers en acteurs popelen om te kunnen beginnen. De titel “BRAAF HAT DE NAAS AAF” is weer alleszeggend nietszeggend. De typetjes, het verhaal, de muziek, de special effects zijn nog een verrassing. Dat is wellicht ook de charme van de revue, buiten het feit dat de harmonie letterlijk en figuurlijk alles uit haar eigen gelederen haalt. Voor de 4 voorstellingen zijn uitsluitend nog een beperkt aantal staanplaatskaarten à 10 Euro verkrijgbaar bij Herenmodezaak “De Inloopkast” aan de Maastrichterlaan 62. De aanvangstijden: op zaterdag 19.30 uur en op zondag 17.00 uur.